Ons Brood

Wat is zuurdesem? Waarom zou je zuurdesem gebruiken ivp gist?

Dit zijn meerdere vragen die ik vaak krijg van geintresseerde klanten en vrienden niet heel gek opzich want je hoort er ook niet heel veel over. Dus deze blog zou ik besteden aan het uitlegen over mijn brood, wat zuurdesem is en waarom ik altijd met zuurdesem bak ipv gist

Oke, let me break it down for you. Ten eerste wat is zuurdesem?

Heb je zelf wel eens brood gebakken, dan weet je dat vier ingrediënten de hoofdrol spelen: meel, water, rijsmiddel en zout. Voor het meeste brood is dat rijsmiddel gist. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Spontane fermentatie, met een mooi woord. Eigenlijk net zoals bij het maken van wijn de natuurlijke suikers in de druiven vergisten tot alcohol. Door het deeg steeds aan te vullen met bloem en water, komt de bakker tot de ideale verhouding voor het bakken van zuurdesem.
Sounds awesome right? Dus eigenlijk hoe we vroeger brood bakte voordat je de instant gist zakjes had.

Nu je een beetje een idee hebt van wat zuurdesem nou eigenlijk is zou ik je ook vertellen waarom het eigenlijk altijd alles beter maakt. En als ik zeg alles bedoel ik ook echt ALLES, van croissants, cinnamonrolls, oliebollen, oerbroden je kan het zo gek nog niet bedenken en ik probeer er zuurdesem aan toe te voegen. Zuurdesem geeft gewoon veel meer smaak en textuur aan een brood door het langzame rijpings proces maar buiten dat het meer smaakt af geeft heeft het ook nog eens gezondheidsvoordelen. Hieronder heb ik de voor mij meest belangrijke punten op een rijtje gezet,

- Zuurdesembrood helpt met het af breken van de gluten.
Voor mensen die geen coeliakie allergie hebben maar toch slecht reageren op gluten is zuurdesem een goed alternatief. Zelf reageer ik slecht op gluten in brood, hierdoor kreeg ik vaak een opgeblazen buik en dat is echt niet chill.
Toen ik overstapte naar iets vaker zuurdesem brood eten namen mijn klachten al heel snel af! En laten we eerlijk zijn de smaak van zuurdesembrood is ook gewoon 10 keer beter

- zuurdesembrood bevat meer vitamine B. Uit onderzoek blijkt dat door het snelle bakproces van normaal brood er meer vitamines verloren gaan. Zuurdesem brood is een traag proces van het opbouwen van gluten, textuur en smaak waardoor de vitamines minder verloren gaan. Daarom bevat zuurdesembrood meer vitamine B dan normaal brood

- Zuurdesem ontstaat door een fermentatieproces. Fermenteren betekent eigenlijk dat je iets een beetje laat verrotten. Dit doen wij mensen al sinds duizenden jaren, zo maakten we brood, wijn en ook zuurkool. Het rottingsproces vindt plaats door de hulp van bacteriën. Deze bacteriën zijn erg goed voor ons, ze leven ook in onze darmen en zorgen daar voor een gezonde darmflora.
Er wordt steeds meer bekend over de gezondheidsvoordelen van deze bacteriën. Goede bacteriën in onze darmen zouden helpen bij de behandeling van diabetes, het remmen van ontstekingen bij reuma en zelfs invloed hebben op ons psychisch welbevinden.

Nou genoeg gepraat over brood nu word het tijd om te proeven en het zelf te ervaren, ik ben heel benieuwd naar jou eigen verhaal en ervaring. Dus kom langs in de winkel en probeer wat lekkers.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd